November i antågande betyder också att julen närmar sig. Julen är den högtid i Sverige som präglas av många härliga och starka traditioner. Var familj har sina egna traditioner men köttbullar, Kalle Anka och lussebullar är en gemensam tradition för många. Det är en tid fylld med härliga baktraditioner för den som vill byta ut saffran mot annat.  

 Är du också en lussekattsfantast? Sällan har väntan varit så lång som när det är dags att få äta lussebullar. Eller kanske till och med få baka dem. Varianterna är många och smakerna flera. Allt från klassiska lussekatter eller lussebullar med russin till fyllningar med mandelmassa och pärlsocker. Det är ännu tidigt med tanke på att lussekatter traditionellt sett äts på Lucia– vissa började ändå redan i september. Hemköp i Västerås city började sälja lussebullar redan i september. Första dagen såldes 100 bullar utan skyltning. En annan butik hann dock före och blev först med att sälja lussebullar i Sverige som det går att läsa om i vlt.se.

 

 ”Vi ville vara först men hann inte, vi började 1 september men tyvärr hann en Ica-butik i Karlstad före oss”

 

 Julbak

 

Förutom lussebullar är jultraditionen fylld med massor av härliga recept och nostalgiskt bakande. För den som dessutom inte gillar saffran är pepparkakor en annan tradition som ligger många varmt om hjärtat. Många gillar att äta pepparkaksdegen och nöjer sig där– andra älskar att baka pepparkakshus. Julgodis– hemkokt kolaknäck– och vörtbröd är annat gott bak för den som vill ladda skafferiet och frysen med smått och gott.