Födelsedag

Födelsedagsfest och barnkalas

När det vankas födelsedagsfest är det nästan regel, om inte förbjudet att inte servera tårta och godis. Detta kan såklart bero lite på hur gammal man är, om man verkligen ska äta så mycket godis eller tårta samt vilket klientel det är som kommer som gäster. Har man barnkalas är det nästan kriminellt att inte låta barnen få smaska i sig godis och karameller. Även om dagens barn kanske får något helt annat på sina barnkalas. Den digitala världen har gjort att  många barn får upplevelser eller att man kanske gör en video tillsammans med barnen och den nyköpta kameran.

Prinsess-födelsedag

Ingen större skillnad är det heller när det är den svenska kronprinsessan Victoria som fyller år. När Victoria fyllde år var det inte annat heller. Då hon fick motta en hajdräkt från simdrottningen Therese Alshammar så blev det skratt utan dess ände. Frågorna var också många då prinsessan har varit utomlands en längre tid. Bland annat så undrade många vad det var hon hade saknat mest. Mellan leendet och skrattet klämde hon ur sig att det var familjen. Något som ändå verkar vara fallet, enligt hennes mentor Elisabeth Tarras-Wahlberg. I samma veva som födelsedagen så delade hon även ut Victoriastipendiet som gick till simmerskan Therese Alshammar.

Heldagsutflykt med prinsessan

Det stora firandet av prinsessan är något som firas varje år med pompa och ståt. Även om det finns mycket säkerhet kring kungafamiljen och övriga inbjudna så brukar det kännas ganska hemtrevligt. Man brukar också kunna följa tåget genom staden där kungafamiljen fraktas med häst och vagn. Sedan brukar det vara någon form av parad som gärna avslutat med saluter av kungapalatsets vakter. De är alltid klädda i gamla traditionella uniformer. Man kan även se dessa ändra vakt, bland annat i Gamla stan.