brödMånga äter glutenfri kost trots att de inte är intoleranta mot proteinet gluten. Åsikterna kring detta skiljer sig åt men de flesta uttalar sig bara positivt om effekterna. Vad händer när man slutar med gluten och hur bakar man glutenfritt?

Glutenfri kost har slagit ner som en blixt, och är förmodligen här för att stanna. I Sverige har vi störst andel glutenintoleranta i världen, men det är även andra som brinner för den glutenfria kosten. På http://www.rawfoodshop.se/glutenfritt.html finns glutenfria produkter att beställa hem på nätet.

Vad händer i kroppen?

I en artikel från Sveriges Radio kan man läsa om Mamman Angelica Hemlin som ger sin dotter glutenfri mat även fast hon inte uppvisat symptom på intolerans. Familjen vittnar om bättre hy, pigghet och bättre fungerande mage, och de är inte ensamma om detta. Om man slutar med gluten kan man förvänta sig positiva effekter med kroppen, men vägen dit kan vara lite kämpig. I fasen när kroppen chockartat inte får gluten, som den är van vid, kan olika saker hända. Man kan bland annat få abstinenssymptom, uppleva större matsug, gå ner eller upp i vikt men också känna sig gladare, läs mer.

Favoritrecept på glutenfritt bröd

Det är dock inte alla som vill sluta med bröd helt, bara för att man vill undvika gluten. Tur är att man kan baka fantastiskt glutenfritt bröd, men det kan vara lite knepigt och kräver ibland övning. Testa detta bröd och var extra snäll mot din mage, recept hämtat från artikel i Expressen Hälsoliv:

Till 24 småbröd: 4 dl sesamfrö, 4 dl solroskärnor, 2 msk bakpulver, 6 tsk guarkärnmjöl, 1 dl Fibrex, 1 dl Pofiber, 1 dl Fiber Fin, 1/2 tsk salt, 6 ägg, 2 askar Philadelphiaost naturell, 50 g smör.

Så gör du: Krossa alla frön i en mixer eller med en mixerstav. Blanda torrvarorna i en skål. Blanda ägg, ost och smör i en annan skål och använd en mixerstav för att få degen jämn. Blanda ner torrvarorna i vätskan. Låt degen stå och svälla i 5 minuter. Den ska vara lite kladdig. Forma runda småbröd i handen med hjälp av en matsked och placera ut dem på två bakplåtar täckta med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i cirka 20 minuter.