Bullar, kakor och tårtutskick

I dag skriver vi som vanligt om sötebröd av olika slag, från tårtor till lussebullar och kakförsäljning med mobbande klassföräldrar.

 

kaffe-och-kaffebrodBakverk och söta saker brukar oftast bakas eller köpas inför högtider, som födelsedagar eller firande av examen, bröllop och dop. Ibland ges de även i present, nu kan man till exempel skicka födelsedagstårta med dinTårta direkt till den som fyller – vilken rolig överraskning!

Något som kakor och godsaker däremot inte ska handla om är tvång och pengar, i Dagens Nyheter kan vi läsa om hur en elev i en skola i Västerås inte hann sälja sin del av kakor och därför blev utesluten från klassresan, på beslut av klassföräldrar som ansåg att denne inte skulle få följa med. Nu meddelar dock skolans rektor att så inte blir fallet, givetvis ska eleven få följa med till Stockholm och Gröna Lund på klassresan, och skolan ska dessutom betala resan och kostnaderna. Utfrysning och mobbing säger mamman till eleven att det rör sig om.

Men man behöver inte alltid köpa, helst inte om man vill baka själv och tycker det är roligt. Men hur får man egentligen till de perfekta lussebullarna så att de blir saftiga? I en artikel i Sydsvenskan kan vi få en rad bra tips:

  • Använd kylskåpskall degvätska istället för rumsvarm
  • Det gör degen saftigare
  • Lättare att kavla ut
  • Längre jäsning ger mer smak
  • Knåda degen för hand
  • Knåda den länge
  • Använd rumstempererat smör i stället för smält
  • Pensla bullarna med sockerlag i stället för ägg
  • Använd inte kesella i degen

Överlevde tack vare kakor

I Expressen kan vi läsa om hur två systrar i USA överlevde två veckor, vilsna i skogen, tack vare åtta lådor med kakor och smält snö. Både över femtio strandsattes på en avlägsen väg längt Lake Superior i norra USA. De kurade ihop sig i en bil och såg vid ett tillfälle en björn, så efter trettion dagar hittades de av polis som sökte i området. Tack vara det stora lagret av just kakor och annat gott i bilen kunde de alltså överleva den kalla belägringen.